Power Steering Scream and Shudder on 60 series

Submitted: Wednesday, Jun 18, 2003 at 09:27
ThreadID: 5517 Views:1604 Replies:6 FollowUps:2
This Thread has been Archived
Hi, GREAT SITE! Can somebody help. I have a loud scream from steering pump and shudder through steering wheel (60 series) only when cold, first thing of a cold morning. OK when warmed up and travelled a few Ks. Somebody suggested tighten belts....but checked that. It's embarrasing when sneaking out of campground early to go fishing. Thanks.
Back Expand Un-Read 0 Moderator

Reply By: Gerry - Wednesday, Jun 18, 2003 at 09:37

Wednesday, Jun 18, 2003 at 09:37
Have you checked the idler pulley? Friend of mine had a problem with squealing belt when turning and found the idler pulley bearing completely locked up.
AnswerID: 22856

Reply By: Truckster (Vic) - Wednesday, Jun 18, 2003 at 10:30

Wednesday, Jun 18, 2003 at 10:30
Tried checking fluid, sounds like the belts, but youve checked that, so next is the pump itself..
AnswerID: 22862

Reply By: bruce.h (WA) - Wednesday, Jun 18, 2003 at 14:40

Wednesday, Jun 18, 2003 at 14:40
Jb
hit the pump with some silcone spray & the belts with some soap by holding a block of soap against the belton both sides of belt while it is running, if this does not solve the problem you will need to look at what the others have sujested
Regards Bruce
AnswerID: 22892

Follow Up By: howesy - Wednesday, Jun 18, 2003 at 17:52

Wednesday, Jun 18, 2003 at 17:52
Try replacing the belt all together and make sure it is super tight. If the belt has been slipping before or if it is old then the belt especially in the circumstances you describe will not grip properly even when tight. a standing vehicle with low revs and wide tyres puts enormous strain on a pump.
0
FollowupID: 15125

Follow Up By: zigglemeister - Friday, Jun 20, 2003 at 20:42

Friday, Jun 20, 2003 at 20:42
Just be careful holding things against running V-belts; you can lose your fingers in nothing flat!
0
FollowupID: 15309

Reply By: Cruza - Wednesday, Jun 18, 2003 at 19:58

Wednesday, Jun 18, 2003 at 19:58
G'day,

I have a HJ60 and on these cold QLD mornings my cruiser has been making exactly the same screaming/whirring noises when i first start up in the morning when turning.. I fades away after a few mintues. I have been a bit concerned about it also, but so far can't work out what the problem is. I have checked the belts and fluid and its all fine.

Any mechanics out there?
AnswerID: 22923

Reply By: Eric - Wednesday, Jun 18, 2003 at 21:33

Wednesday, Jun 18, 2003 at 21:33
JB.
The screaming niose on start up is usually the alternator pulley, because the battery voltage is low the alternator is batteling to get the system voltage up to the correct value, have a look at the alternator pulley its probably worn. Eric.
AnswerID: 22933

Reply By: Member - DOZER- Thursday, Jun 19, 2003 at 19:49

Thursday, Jun 19, 2003 at 19:49
Hi Try new oil but go to steering place and get proper steering fluid. It is thicker than ATF oil, and wont squeel as much. If you have oil around the pump, your inlet oring may be sucking air with cold oil, cavitating the pump till the oil flows better hot.
Andrewwheredayathinkwer mike?
AnswerID: 23024

Sponsored Links

Popular Products (13)