100 series Landcruiser injectors burnt

I am trying to find the cause of the injectors being burnt so bad that the tip of one has been burnt right off. engine is 1HD-FTE 2003 mod Turbo Diesel
Back Expand Un-Read 0 Moderator

Reply By: Member - Andrew (WA) - Saturday, May 29, 2010 at 14:08

Saturday, May 29, 2010 at 14:08
Maybe try this one on the Lcool forum. Good advice there.

Interesting question though...and how did you find out they were stuffed?

Did the car perform like a pig or what?

Cheers
AnswerID: 418655

Follow Up By: malcomp - Saturday, May 29, 2010 at 14:15

Saturday, May 29, 2010 at 14:15
Andrew

The engine lost power then clouds of smoke was coming from exhust through fuel just dripping into cylinder from burnt out injector.
0
FollowupID: 688771

Follow Up By: Dave(NSW) - Saturday, May 29, 2010 at 18:44

Saturday, May 29, 2010 at 18:44
Don't suppose anyone accidentaly put petrol in it did they? Just a thought.
GU RULES!!

Lifetime Member
My Profile  My Blog  Send Message

0
FollowupID: 688803

Follow Up By: Member - mazcan - Sunday, May 30, 2010 at 14:26

Sunday, May 30, 2010 at 14:26
hi
sounds like someone put some petrol in the tank thats what that does to the injector tips as it burns much hotter
does anyone else drive it???
cheers
0
FollowupID: 688907

Reply By: Neil & Pauline - Saturday, May 29, 2010 at 14:51

Saturday, May 29, 2010 at 14:51
I found that this happened with our tractors if the motor was shut down without a bit of cool down time after working reasonably hard. The injector needs the flow of fuel to keep cool in working conditions so when turned off too quick you will end up with working temperatures but no fuel flow . End result injector end melts.

Neil
AnswerID: 418657

Follow Up By: Wherehegon - Saturday, May 29, 2010 at 15:26

Saturday, May 29, 2010 at 15:26
Sounds like it wouldnt be doing the turbo any good either shutting it down if its that hot to do damage to injectors ??? Learn some thing new every day. Regards Steve M
0
FollowupID: 688778

Reply By: Michael_FNQ - Saturday, May 29, 2010 at 17:48

Saturday, May 29, 2010 at 17:48
How many Km's had they done?
AnswerID: 418671

Reply By: Members Paul and Melissa (VIC) - Saturday, May 29, 2010 at 21:22

Saturday, May 29, 2010 at 21:22
mmmmm maybe you have a pump problem? i had one of those and it ended up breaking the crank. also this is not the first 2003 T/D i have heard of with interesting pump/injector related problems
AnswerID: 418707

Reply By: malcomp - Saturday, May 29, 2010 at 21:36

Saturday, May 29, 2010 at 21:36
Micheal

The vehical has only done 148,000 kms

AnswerID: 418709

Reply By: DarcyNavara - Sunday, May 30, 2010 at 11:37

Sunday, May 30, 2010 at 11:37
Have you checked your Tappet clearances, Excess carbon build up another cause maybe the injectors weren't tensioned properly to dissipate proper heat transfer through the head.
Or the timer piston in the pump has failed giving loads of pre-ignition.
Is the cam timing correct.
Something stupid like The exhaust gasket hasn't broken and blocking of half the exhaust port on that cylinder.

Just a couple of thoughts
John
AnswerID: 418757

Sponsored Links

Popular Products (14)